Tarkkaile mitä linkkejä seuraat
Saitko sähköpostin tai tekstiviestin jossa kerrottiin paketin saapumisesta, jossa oli myös linkki seurantaan? Viesteissä olevia linkkejä voi seurata turvallisin mielin, jos tietää varmasti minne linkki vie. Joskus myös Digiapulaisen pitää katsoa tarkasti mistä osoitteesta on oikeasti kyse.
Katse osoitteen runkoon
Yleensä nettisivulle mennään joko Googlen kautta tai kirjoittamalla osoite selaimen osoiteriville, kuten vaikkapa Postin sivuille www.posti.fi. Tässä posti.fi on osoitteen runko. Oikeasti osoite on https://www.posti.fi. Nykyään selaimet onneksi piilottavat https:// alun. Joten osoiterivillä näkyy vain www.posti.fi tai pelkkä posti.fi.
www vai jotain muuta?
Joskus saattaa tulla tarve kirjoittaa osoite sivulle, jonka oikea osoite olisi pitkä. Esimerkiksi vaikka Postin Kampin toimipisteen yhteystiedot. Tätä kirjoittaessa toimipisteen yhteystiedot löytyvät Postin sivuilta osoitteesta www.posti.fi/fi/palvelupisteet-kartalla/postin-automaatti-kauppakeskus-kamppi, joka on aika pitkä muistaa taikka kirjoittaa oikein.
Osoitteen voisi lyhentää tekemällä alidomain-osoitteen, vaikkapa kamppi.posti.fi. Silloin www etuliite lähtee pois, pitkä osoite häviää ja www:n tilalle tulee tässä tapauksessa ”kamppi”. Pitkät osoitteet voidaan lyhentää tällä tavoin.
Osoitteen etuliite voi olla mitä tahansa, vaikka asiakaspalvelu.posti.fi tai seuranta.posti.fi. Yhteistä näille on se, että osoite päättyy aina ”posti.fi” ja sanojen välissä on piste. Jos osoite jatkuu tuon seuranta.posti.fi jälkeen, .fi päätteen jälkeen pitää tulla kauttaviiva. Vaikkapa seuranta.posti.fi/paketit tai seuranta.posti.fi/kirjeet.
Kauttaviivan jälkeen oleva teksti voi olla mitä tahansa, vaikka: seuranta.posti.fi/~t/?page_id=4321. Kun olet menossa tutulle verkkosivulle, tällainenkin osoite on turvallinen vaikka näyttää oudolta. Tärkeintä on, että tunnet sivuston osoitteen oikean rungon.
Osoitteella voi hämätä
Huijarit käyttävät hyväksi osoitteita jotka näyttävät tutulta toimijalta.
Esimerkkejä:
(huom. osoitteet ovat Digiapulaisen mielikuvituksesta)
- www.seuranta-posti.fi tarkoittaa nettiosoitetta, jonka ainoa yhdistävä tekijä postiin on sana ”posti”.
- posti.seuranta.fi on alidomain-osoite joka kuuluisi verkkosivustolle www.seuranta.fi
- seuranta.omaposti.fi on alidomain-osoite joka kuuluisi verkkosivustolle www.omaposti.fi
- omavero.fi/vero kuuluu verkkosivustolle jonka osoite on omavero.fi. Omavero.fi on itse asiassa suomalaisen veroviraston oikea osoite.
- omavero-fi.verottaja.fi kuuluisi verkkosivustolle jonka osoite on verottaja.fi.
Harjoituksia:
(huom. osoitteet ovat digiapulaisen mielikuvituksesta)
Kumpi näistä voisi kuulua suomalaiselle verovirastolle (www.vero.fi):
1. oma-asiointi.vero.fi
2. vero.oma.fi
Vastaus: Ensimmäinen, koska osoite päättyy vero.fi. Jälkimmäinen kuuluu verkko-osoitteelle www.oma.fi
Saat kaksi sähköpostia joiden lähettäjä on DHL Express, viestit näyttävät samanlaisilta. Kumpi sähköpostin lähettäjistä voisi kuulua DHL:lle (www.dhl.com)?
1. support@DHL-Express.com
2. tracking.support@express.dhl.com.
Vastaus: jälkimmäinen, koska osoite päättyy dhl.com
Ensimmäisen viestin lähettäjä käyttää nettiosoitetta DHL-express.com.
Lopputulos
Kuten näet, osoitteilla on helppo hämätä ja digiapulaiseltakin menee välillä hetki tutkia onko osoite oikea vai huijarilta. Yleensä huijausten päämääränä on saada käyttäjä väärennetylle sivulle ja antamaan henkilötietoja tai luottokorttinumeroita.
Siksi parasta on mennä aina suoraan selaimen kautta palvelua tarjoavan verkkosivuille, eikä seuraamalla linkkejä, etenkin jos linkit tulevat tekstiviestinä tai sähköpostilla.